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MEMORANDUM OPINION AND ORDER 
 
   Adopted:  February 24, 2000 Released:  February 28, 2000 
 
By the Chief, Consumer Protection and Competition Division, Cable Services Bureau: 
 
I.           INTRODUCTION 
 

1. Ebenezer Broadcasting Group, Inc., licensee of television broadcast station WIDP, 
Channel 46, Guayama, Puerto Rico (“WIDP”), has filed a petition with the Commission pursuant to 
Sections 76.7 and 76.55(e) of the Commission’s rules1 requesting carriage of WIDP on the Cable 
Television Company of Greater San Juan (“CTC”), the cable system serving the communities of San 
Juan, Bayamon, Trujillo Alto, Guaynabo, Carolina, Toa Baja, Catano, and Toa Alta (the “Communities”). 
 CTC filed an opposition to which WIDP replied.   
 

2. Pursuant to Section 614 of the Communications Act and implementing rules adopted by 
the Commission in Implementation of the Cable Television Consumer Protection and Competition Act of 
1992, Broadcast Signal Carriage Issues ("Must Carry Order"),2 commercial television broadcast stations 
are entitled to assert mandatory carriage rights on cable systems located within the station's market.  A 
station's market for this purpose is its "designated market area" or DMA, as defined by Nielsen Media 
Research.

3  A DMA is a geographic market designation that defines each television market exclusive of 
                                                      
1 47 C.F.R. §§ 76.7 and 76.55(e). 

2 8 FCC Rcd. 2965, 2976-2977 (1993). 

3 Section 614(h)(1)(C) of the Communications Act, as amended by the Telecommunications Act of 1996, provides 
that a station's market shall be determined by the Commission by regulation or order using, where available, 
commercial publications which delineate television markets based on viewing patterns.  See  47 U.S.C. § 
534(h)(1)(C).  Until January 1, 2000, Section 76.55(e) of the Commission's rules provides that the ADIs to be used 
to implement the mandatory carriage rules are those published in Arbitron's 1991-1992 Television Market Guide.  
Effective January 1, 2000, Section 76.55(e) will require that a commercial broadcast television station's market shall 
be defined by Nielsen Media Research's designated market areas ("DMAs").  For the must carry\retransmission 
consent elections that took place on October 1, 1999, commercial television stations were required to make their 
(continued….) 
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others, based on measured viewing patterns.  Essentially, each county in the United States is allocated to a 
market based on which home-market stations receive a preponderance of total viewing hours in the 
county.  For purposes of this calculation, both over-the-air and cable television viewings are included.4 
 
 3. Under the Commission's must-carry rules, cable operators have the burden of showing 
that a commercial station that is located in the same television market is not entitled to carriage.5  One 
method of doing so is for a cable operator to establish that a subject television station's signal, which 
would otherwise be entitled to carriage, does not provide a good quality signal to a cable system's 
principal headend.6  Should a station fail to provide the requisite over-the-air signal quality to a cable 
system's principal headend, it still may obtain carriage rights because under the Commission's rules a 
station may provide a cable operator with specialized equipment, at the station's expense, which will 
improve the station's signal to an acceptable quality at a cable system's principal headend.7 
 
II. DISCUSSION 

 
4. WIDP states that it is entitled to mandatory carriage because the television station and 

CTI are both located in the Puerto Rico television market.8  WIDP further states that, by letter dated 
January 9, 1998, it requested carriage on CTI’s cable system serving the Communities.  WIDP further 
requested a response from CTI in a second letter dated April 1, 1998.  WIDP sent a third letter, dated 
September 24, 1998, which it claims constitutes the official written notice to CTI required under Section 
76.61 of the Commission’s rules.9 WIDP asserts that CTI has failed to meet its mandatory carriage 
obligations and has never responded to any of its letters.10   
 

5. CTI argues that WIDP’s complaint is procedurally defective and should be dismissed.  
CTI asserts that WIDP’s complaint was not timely filed.11  CTI states that WIDP first invoked its rights to 
mandatory carriage in its letter of January 9, 1998.12  CTI notes that WIDP did not receive a response  
 
(Continued from previous page)                                                             
elections based on DMAs.  See Definition of Markets for Purposes of the Cable Television, Broadcast Signal 
Carriage Rules, Order on Reconsideration and Second Report and Order, 14 FCC Rcd. 8366 (1999) ("Market 
Modification Final Report and Order").  

4 For a more complete description of how counties are allocated, see Nielsen Market Research’s Nielsen Station 
Index: Methodology Techniques and Data Interpretation. 

5 Must Carry Order, 8 FCC Rcd. At 2990. 

6 47 C.F.R. § 76.55(c)(3). 

7 Must Carry Order, 8 FCC Rcd. At 2991. 

8 Petition at 2. 

9 Id. at 1. 

10 Id. 

11 Opposition at 2. 

12 Id. 
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to its initial request within the established thirty days and asserts that the lack of response constituted an 
effective denial of carriage and triggered the sixty-day period in which a timely complaint must be filed 
with the Commission.13  CTI maintains that WIDP’s September 24, 1998 request should not give it an 
opportunity to extend the required filing timeframe applicable to must-carry complaints.  

 
6. WIDP responds that its initial letter of January 9, 1998 did not constitute the required 

notice to the cable system because the letter merely “requested carriage” but did not state that the cable 
system had failed to meet its carriage obligations as required by Section 76.61(a)(1) of the Commission’s 
rules.14  WIDP states that the plain meaning of the rule requires that notice to a cable operator include 
such a statement.15  In contrast, WIDP states that its September 24, 1998 letter includes the statement that 
the cable system had failed to meet its carriage obligations.16  Alternatively, WIDP argues that, because of 
a change in ownership, WIDP had the right to renew its mandatory carriage rights against the new 
owners. 
 

7. CTI further argues that WIDP’s complaint was procedurally defective because the 
complaint was signed by WIDP’s counsel and not the complainant as required by Section 76.6(a)(4) of 
the Commission’s rules.17  WIDP responds that the Commission’s rules are unclear because Section 
76.6(a)(4) permits all “pleadings” to be signed by a party’s attorney but then states that complaints must 
be signed by the complainant.18  To address this issue, WIDP submits a verification of its complaint, 
which is signed by the president of Ebenezer Broadcasting, Inc., the licensee of television station WIDP.19 
 

8. CTI maintains that, notwithstanding the procedural infirmities of WIDP’s complaint, the 
television station fails to provide a signal of adequate quality to the cable system’s principal headend.20  
WIDP responds that the Commission has made it clear that if a television station’s over-the-air signal is 
found to be inadequate under Commission rules, the station may provide specialized equipment sufficient 
                                                      
13 Id. citing of Astroline Communications L.P. v. Century Cable Management Corporation, 13 FCC Rcd. 2220 
(1998) (“Astroline”) and Hector Negroni Cartagena, Licensee of Television Station WMEI, San Juan, Puerto Rico 
vs. Cable TV of Greater San Juan, Inc. and Century Communications, 13 FCC Rcd. 13426 (1998) (“Cartagena”). 

14 Reply at 4, see also 47 C.F.R. § 76.61(a)(1).  

15 Reply at 4-5.   

16 WIDP, in a footnote, states that the initial must-carry requests were submitted by the television station’s 
accountant who did not have the authority to make a mandatory carriage request.  However, the Commission does 
not interpret its rules governing must-carry complaints to require that must-carry complaints “be made by the owner 
or licensee of a television broadcast station seeking carriage.  Rather we construe the Commission’s rule to mean 
that a representative of a station may assert the station’s statutorily provided mandatory carriage rights on its 
behalf.”  See Cartegena, 13 FCC Rcd at 13427.  In fact, the third letter to CTI, which is signed by WIDP’s counsel, 
does not attempt to disavow the prior requests signed by WIDP’s acountant; rather that letter incorporates the prior 
requests by reference.  See Complaint at Exhibit 1.  

17 Opposition at 3, see also 47 C.F.R. § 76.6(a)(4). 

18 Reply at 2. 

19 Id. 

20 Opposition at 3. 
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to deliver a good quality signal.21  WIDP states that it will provide, at its own expense, any specialized 
equipment necessary to deliver a good quality signal to CTI’s principal headend.22  
 

9. We find that WIDP’s request for mandatory carriage is moot because of the timing of the 
most recent election cycle in which commercial television stations were required to select either 
retransmission consent or must-carry status with respect to carriage on a cable system.  Pursuant to 
Section 76.64(f)(2), a commercial television station is required to make an election between 
retransmission consent and must-carry at three-year intervals.23  WIDP was required to make an election 
by October 1, 1999 and such elections took effect on January 1, 2000.24  Television stations that fail to 
make an election are deemed to have elected must-carry status.25  There is no evidence in the record to 
indicate that WIDP made an election by October 1, 1999 and, in fact, the station filed its complaint with 
the Commission more than a month after the election deadline.  Because a new cycle began January 1, 
2000, WIDP’s prior complaint is moot.  WIDP is deemed to be a must-carry station because it failed to 
make an election and, if it is not being carried, can now file a new request for mandatory carriage with 
CTI.    
 

10. While we dismiss WIDP’s complaint as moot, we note that the complaint was not timely 
filed.  WIDP’s initial letter, dated January 9, 1998, requests carriage and a channel assignment and notes 
that the cable operator has thirty days in which to respond.  Although CTI did not assign a channel to 
WIDP and did not respond to its request, WIDP did not file a complaint with the Commission until 
November 19, 1999, more than ten months later. The Bureau has previously made it quite clear that “[n]o 
must-carry complaint filed pursuant to § 76.61 will be accepted by the Commission if filed more than 
sixty (60) days after the … denial by a cable television system of a request for carriage … ”26  The 
Commission has further explained that, if within thirty days of the cable operator’s initial request for 
carriage or for channel position, the cable operator either denied it or did not respond to it, then the cable 
system has only sixty days to file a complaint with the Commission.27  

 
11. We further note WIDP’s assertion that it has a right to renew its mandatory carriage 

request against CTI as the new owner of the cable system.  WIDP concedes that the timing of its third 
request for carriage was “providential” in that it arrived on the date that CTI became the new owner of the 
cable system.28  In any event, CTI is bound by the same rules governing mandatory signal carriage 
obligations as were the previous owners and inherited WIDP’s request for mandatory carriage.  To allow 

                                                      
21 Reply at 8 citing R y F Broadcasting, Inc. v. TCI Cablevision of Puerto Rico ,Inc., DA 99-1144 (CSB, rel. June 
14, 1999). 

22 Reply at 8. 

23 47 C.F.R. § 76.64 (f). 

24 Id., see also n. 3, supra. 

25 47 C.F.R. § 76.64(f)(3). 

26 Cartagena, 13 FCC Rcd. at 13429; see also 47 C.F.R. § 76.7(c)(4)(iii). 

27Astroline, 13 FCC Rcd at 2222.  

28 See Reply at n.2. 
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a change in ownership to toll or extend the filing time limits would not serve the interests of broadcasters, 
cable systems, and subscribers. 
 
III. ORDERING CLAUSES 
 

12. Accordingly, IT IS ORDERED, that pursuant to Section 614 of the Communications 
Act of 1934, as amended, 47 U.S.C. § 534(d)(3), and Sections 76.7 and 76.61(a) of the Commission’s 
rules, 47 C.F.R. §§ 76.7 and 76.61(a), the complaint filed by Ebenezer Broadcasting Group, Inc. against 
cable Television Company of Greater San Juan seeking carriage of television station WIDP IS 
DISMISSED as moot. 

 
13. This action is taken pursuant to authority delegated under Section 0.321 of the 

Commission’s rules, 47 C.F.R. § 0.321.  
 
 
 
    FEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION 
     

 
 
Deborah E. Klein 

    Consumer Protection and Competition Division 
    Cable Services Bureau 


