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Dear Congressman Goodlatte: 

September 26, 2014 

Thank you for your letter regarding the availability of in-state broadcast television 
stations to satellite subscribers in "orphan" counties. I appreciate hearing your views and 
recognize that, although it may be an issue for a relatively small number of consumers, 
access to in-state information can be a major concern. 

You are correct that, generally, Direct Broadcast Satellite (DBS) providers currently 
are statutorily limited in providing additional stations beyond those local stations that are 
assigned to the designated market area (DMA) of a given subscriber. Congress, in 2004, 
provided some additional flexibility by allowing DBS voluntarily to carry "significantly 
viewed" stations subject to retransmission consent of the station. Statutory changes were 
made in 2010 in order to help further facilitate the carriage of significantly viewed stations 
by DBS. 

It may be the case, as you note in your letter, that some stations can never meet the 
criteria for being deemed "significantly viewed" under Commission rules. llowever, as you 
may know, when Congress first extended the significantly viewed provisions to DBS, it 
specifically limited application of the statutory license in the Copyright Act so that it only 
applies to stations that are determined to be significantly viewed using the FCC rules in 
effect as of April 15, 1976. See 17 U.S.C. § 122(a)(2)(A). 

Despite this statutory language, Dish Network proposed that the Commission modify 
its rules to consider "in-state" stations as significantly viewed when the Commission was 
implementing the significantly viewed provisions in the Satellite Television Extension and 
Localism Act of2010 (STELA). The Commission sought comment on the proposal, as well 
as other recommendations, as part of its proceeding to report to Congress on the availability 
of in-state broadcast programming as required by Section 304 of STELA. Within the 
Commission's Report to Congress, it specifically noted that modifications to the significantly 
viewed rules in the manner requested by Dish would be "inconsistent with the statute's 
requirement" to use the rules in effect on April 15, 1976. See In-State Broadcast 
Programming: Report to Congress Pursuant to Section 30-1 of the Satellite Television 
Extension and Localism Act of2010. MB Docket No. 10-238, Report, 26 FCC Red 11919, 
11953, ~ 65 (MB 2011) ("Report to Congress"). 
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Section 304 of STELA also required the Commission to report on alternatives to the 
use of Designated Market Areas (DMAs) for defining local markets. Several options were 
offered: (1) define geographic viewing markets by state; (2) divide states into multiple 
markets based on station service areas; or (3) modify DMAs so they do not cross state lines. 
ln addition, commenters offered other suggestions, such as expanding or modifying the 
Commission's statutory authority to grant market modifications for DBS, much like it 
currently can do for cable where a cable operator or TV station petitions the Commission to 
show it meets (or fails to meet) specific statutory factors either to add (or remove) a station 
from a specific local market for purposes of cable carriage. Finally, in the Commission's 
Report, other commenters recommended creation of a statewide copyright license to allow 
carriage of in-state signals. 

Virtually all of the proposals or recommendations in the Report would require 
Congress to act to modify statutory provisions to address adequately the orphan county issue. 
See Report to Congress 26 FCC Red at 11945, ~ 45 el seq. The only option that did not 
implicate a statutory change was offered by the broadcasting industry, where it suggested that 
DBS providers could offer only the local news and information of otherwise distant signals in 
the orphan county if it could privately negotiate the carriage and copyright permissions. 
Report to Congress, 26 FCC Red at 11951-52, ~ 62. 

I understand that the I louse-passed version of the STELA reauthorization bill (H.R. 
4572) would require the Commission to do a similar report to the one referenced above. If 
such a provision is enacted, I assure you that we will take our reporting obligation seriously 
and provide Congress with relevant data and information concerning the issue of orphan 
counties. 

I hope this information has been helpful. 

Sincerely, 

~ 
Tom Wheeler 
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Dear Congressman Collins: 

eptember 26, 2014 

Thank you for your letter regarding the availability of in-state broadcast television 
stations to satellite subscribers in ''orphan" counties. I appreciate hearing your views and 
recognize that, although it may be an issue for a relatively small number of consumers, 
access to in-state information can be a major concern. 

You are correct that, generally, Direct Broadcast Satellite (DBS) providers currently 
are statutorily limited in providing additional stations beyond those local stations that are 
assigned to the designated market area (DMA) of a given subscriber. Congress, in 2004, 
provided some additional flexibility by allowing DBS voluntarily to carry "significantly 
viewed" stations subject to retransmission consent of the station. Statutory changes were 
made in 2010 in order to help further facilitate the carriage of significantly viewed stations 
by DBS. 

It may be the case, as you note in your letter, that some stations can never meet the 
criteria for being deemed "significantly viewed" under Commission rules. However, as you 
may know, when Congress first extended the significantly viewed provisions to DBS, it 
specifically limited application of the statutory license in the Copyright Act so that it only 
applies to stations that are determined to be significantly viewed using the FCC rules in 
effect as of April 15, 1976. See 17 U.S.C. § 122(a)(2)(A). 

Despite this statutory language, Dish Network proposed that the Commission modify 
its rules to consider "in-state" stations as significantly viewed when the Commission was 
implementing the significantly viewed provisions in the Satellite Television Extension and 
Localism Act of2010 (STELA). The Commission sought comment on the proposal, as well 
as other recommendations, as part of its proceeding to report to Congress on the availability 
of in-state broadcast programming as required by Section 304 of STELA. Within the 
Commission's Report to Congress, it specifically noted that modifications to the significantly 
viewed rules in the manner requested by Dish would be " inconsistent with the statute' s 
requirement" to use the rules in effect on April 15, 1976. See In-State Broadcast 
Programming: Report to Congress Pursuant to Section 304 of the Satellite Television 
Extension and Localism Act of2010, MB Docket No. 10-238, Report, 26 FCC Red 11919, 
11953, ~ 65 (MB 2011) ("Report to Congress"). 
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Section 304 of STELA also required the Commission to report on alternatives to the 
use of Designated Market Areas (DMAs) for defining local markets. Several options were 
offered: (1) define geographic viewing markets by state; (2) divide states into multiple 
markets based on station service areas; or (3) modify DMAs so they do not cross state lines. 
In addition, commenters offered other suggestions, such as expanding or modifying the 
Commission's statutory authority to grant market modifications for DBS, much like it 
currently can do for cable where a cable operator or TV station petitions the Commission to 
show it meets (or fails to meet) specific statutory factors either to add (or remove) a station 
from a specific local market for purposes of cable carriage. Finally, in the Commission's 
Report, other commenters recommended creation of a statewide copyright license to allow 
carriage of in-state signals. 

Virtually all of the proposals or recommendations in the Report would require 
Congress to act to modify statutory provisions to address adequately the orphan county issue. 
See Report to Congress 26 FCC Red at 11945, ~ 45 et seq. The only option that did not 
implicate a statutory change was offered by the broadcasting industry, where it suggested that 
DBS providers could offer only the local news and information of otherwise distant signals in 
the orphan county if it could privately negotiate the carriage and copyright permissions. 
Report to Congress, 26 FCC Red at 11951-52, ~ 62. 

I understand that the House-passed version of the STELA reauthorization bill (II.R. 
4572) would require the Commission to do a similar report to the one referenced above. If 
such a provision is enacted, I assure you that we will take our reporting obligation seriously 
and provide Congress with relevant data and information concerning the issue of orphan 
counties. 

I hope this information has been helpful. 

Sincerely, 

bJ 
Tom Wheeler 


