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MEMORANDUM OPINION AND ORDER
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By the Commission:

1. In this Memorandum Opinion and Order, we deny the Application for Review 
(Application for Review) filed by Triangle Access Broadcasting (Triangle) on December 29, 2017.  
Triangle seeks review of a November 29, 2017, letter decision by the Audio Division, Media Bureau 
(Bureau) upholding on reconsideration the Bureau’s grants of the above-referenced applications 
(Applications).1  

2. In the Reconsideration Decision, the Bureau found that Eastern Airwaves, LLC, and FM 
102.9 LLC (collectively, Curtis Licensees),2 were not required to submit a technical need showing to hold 
licenses for seven “fill-in” FM translators, i.e., translators located within the protected 60 dBµ contour of 
co-owned primary station WQDR-FM, Raleigh, North Carolina (WQDR Translators).3  Section 
74.1232(b) provides that “[m]ore than one FM translator may be licensed to the same applicant, whether 
or not such translators serve substantially the same area, upon an appropriate showing of technical need 

1 Coe W. Ramsey, Esq., Letter, 32 FCC Rcd 10105 (MB 2017) (Reconsideration Decision).
2 100 percent of the voting and equity interest in each Curtis Licensee is held by Donald W. Curtis.  
3 The seven WQDR Translators and the respective digital subchannels they rebroadcast are: W228CZ, Cary, North 
Carolina (HD-2); W251CA, Rolesville, North Carolina (HD-2); W254AS, Rolesville, North Carolina (HD-3); 
W228CV, Chapel Hill, North Carolina (HD-2); W227CZ, Durham, North Carolina (HD-2); W284CD, Youngsville, 
North Carolina (HD-2); and W284CP, Raleigh, North Carolina (HD-2). 
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for such additional stations.”4  When the Commission adopted this rule in 1970, it explained that a 
showing of technical need is “required only where the same programming would be provided to 
substantially the same area.”5  In acting on the Applications, the Bureau relied on a longstanding staff 
processing standard to interpret “substantially the same area” to mean a 50 percent or more contour 
overlap between the relevant translators’ 60 dBu signal contours.6  The Bureau also concluded that each 
digital subchannel constitutes a separate “signal” for the purposes of the technical need rule, meaning that 
a showing of technical need is not required for two or more co-owned translators that serve substantially 
the same area but rebroadcast different digital subchannels.7  In this case, the only two WQDR 
Translators with a more than 50 percent overlap (W254AS and W251CA) rebroadcast different digital 
subchannels (HD-3 and HD-2, respectively).  Therefore, the Bureau found that no technical need 
showings were required in order to grant the Applications.  

3. In the Application for Review, Triangle argues based on the text of Section 74.1232(b) 
that an applicant’s first application for an FM translator within the primary station’s service contour does 
not require a showing of technical need but any subsequent application from the same applicant for an 
additional FM translator within such contour must include a showing of technical need.8  Triangle also 
contends that the Bureau erred by interpreting “substantially the same area” as a 50 percent or more 
contour overlap between the subject translators.  Triangle suggests two alternative definitions for 
“substantially the same area”: (1) each co-owned translator is within the protected service contour of the 
common primary station; or (2) there is “almost no overlap” between the co-owned translators.9  In 
support of these definitions, Triangle cites to language in the 1990 Translator Order, the 2009 Translator 
Order, and a 2005 Bureau decision (Bennett Letter).10  Triangle asks the Commission to “resolve what 
‘substantially the same area’ really means so that a correct, fair, and consistent policy may be applied.”11  
Triangle also argues that the WQDR Translators, collectively, form a “de facto” full service FM station 
and thus should not be permitted under the 2009 Translator Order, which states, “We would consider it 
an abuse of our rules for a licensee to use two or more cross-service translators to effectively create a de 
facto FM station.”12  Finally, Triangle argues that a translator modification application cannot be accepted 
for filing unless the primary station signal proposed to be rebroadcast is on the air at the time of filing.13 

4 47 CFR § 74.1232(b) (Section 74.1232(b) or technical need rule).
5 FM Translator and Booster Stations, Report and Order, 20 RR 2d 1538, para. 5 (1970) (1970 Translator Order).  
See also Operation of Low Power FM Broadcast Translator and Booster Stations, 35 FR 15383, 15390 (Oct. 2, 
1970) (Federal Register publication of Section 74.1232(b)).
6 Reconsideration Decision, 32 FCC Rcd at 10111-12.
7 Reconsideration Decision, 32 FCC Rcd at 10112.  Triangle does not challenge this aspect of the Bureau’s decision.  
See Application for Review at 3-4.
8 Application for Review at 5-6; Reply at 3.
9 Application for Review at 5-7.
10 Application for Review at 5-8 (citing Amendment of Part 74 of the FM Commission’s Rules Concerning 
Translator Stations, Report and Order, 5 FCC Rcd 7212, 7222 (1990) (1990 Translator Order) (“We also proposed 
to clarify that in order for a primary station to demonstrate the need to own a second translator within its coverage 
contour, it must only show that a technical necessity exists for the additional translator.”); Amendment of Service 
and Eligibility Rules for FM Broadcast Translator Stations, Report and Order, 24 FCC Rcd 9642, 9655, para. 30 
(2009) (2009 Translator Order) (declining to impose certain limits on cross-service translators in part because the 
technical need rule “limits the ability to hold ‘same area’ translator authorizations, requiring a showing of ‘technical 
need’ for an additional translator serving substantially the same area as the first.”); John Jason Bennett, Letter, 20 
FCC Rcd 17193, 17194 (MB 2005) (finding that a Section 74.1232(b) issue was resolved by modifying the relevant 
construction permit to “eliminate the vast majority of the contour overlap.”) (Bennett Letter)).
11 Application for Review at 7-8.
12 Application for Review at 5 (citing 2009 Translator Order, 24 FCC Rcd at 9655, para. 30). 
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4. Upon review of the Application for Review and the entire record, we conclude that 
Triangle has not demonstrated that the Bureau erred.  We reject Triangle’s argument that the phrase 
“whether or not such translators serve substantially the same area” as used in Section 74.1232(b) means a 
showing of technical need is required with every application for an additional FM translator within the 
primary station’s service contour beyond the applicant’s first such application, even when the translators’ 
contours do not overlap.14  When the Commission adopted Section 74.1232(b) in 1970, it made clear that 
the phrase “whether or not such translators serve substantially the same area” refers to the potential for 
the same applicant to obtain licenses for more than one FM translator even if the translators serve 
substantially the same area.15  The Commission went on to clarify that an “appropriate” showing of need 
for such additional translator stations may be, but is not always, required.16  The Commission explained 
that a showing of need is not required when “the translators will rebroadcast different primary stations,” 
even if they serve substantially the same area.17  Rather, a showing of need is “required only where the 
same programming would be provided to substantially the same area or where the question of need is 
raised by a party in interest who objects to grant of the application and makes a prima facie showing of 
the lack of need for the proposed new FM translator.”18  In adopting the rule, the Commission did not 
define the phrase “substantially the same area.”  

5. The orders adopted after the 1970 Translator Order cited by Triangle did not change the 
meaning of Section 74.1232(b).  The statements from the 1990 Translator Order cited by Triangle were 
designed to paraphrase without revising the existing requirements set forth in the 1970 Translator Order 
that a showing of technical need is required only where the same programming would be provided to 
“substantially the same area.”19  Rather than changing the existing requirements, the 1990 Translator 
Order clarified that a showing of “need” should focus on the technical necessity for the additional 
facilities and not programming considerations and that fill-in translators will be subject to the technical 
need requirement the same as translators providing service to other areas.20  Likewise, in the 2009 
Translator Order, the Commission declined to impose a numeric limit on fill-in FM translators used by 
AM stations, reasoning that such translators would in any case be subject to the technical need rule.  
Again, the 2009 Translator Order did not change the meaning of Section 74.1232(b).21  Finally, the 
Bureau-level Bennett Letter is not binding on the Commission and, in any event, is consistent with 
Section 74.1232(b) as adopted in the 1970 Translator Order.22  The Bureau found that a showing of 
technical need was not required after the applicant had eliminated the “vast majority” of contour overlap.  
It does not follow from this factual description of what the applicant did in that case that “substantially the 

(Continued from previous page)  
13 Application for Review at 8.  Triangle claims that the Bureau erroneously relied on a language in a Form 349 
certification in the Reconsideration Decision.  Application for Review at 5-6.  In the Reconsideration Decision, the 
Bureau cited to Form 349, Section III-A, Question 14, as part of its discussion of whether a digital subchannel 
constitutes a “signal” for the purposes of the technical need rule.  Reconsideration Decision, 32 FCC Rcd at 10111-
12.  That issue is not under review and Form 349 does not define “substantially the same area.”  Thus, we do not 
further consider Triangle’s objection to this citation. 
14 Application for Review at 5-6; Reply at 3.
15 1970 Translator Order, 20 RR 2d 1538, para. 5.
16 Id.
17 Id.
18 Id.
19 1990 Translator Order, 5 FCC Rcd at 7222, paras. 70-71.
20 Id. at 7222-23, para. 75.
21 See supra note 10.
22 See Comcast Corp. v. FCC, 526 F.3d 763, 769-70 (D.C. Cir. 2008) (“[A]n agency is not bound by the actions of 
its staff if the agency has not endorsed those actions.”).



Federal Communications Commission FCC 18-89

4

same area” must in all cases be equivalent to “almost no overlap.”  

6. We affirm the Bureau’s conclusion that no showing of technical need was required here 
because the translators at issue do not provide the same programming to “substantially the same area.”23  
The Bureau’s existing processing practices in applying the “substantially the same area” standard are 
based on a need for clearly defined and objective criteria.  We uphold the Bureau’s determination that 
“more than 50 percent” is a reasonable and appropriate interpretation of “substantially the same area.”  
This interpretation is in keeping with the Commission’s focus, in the 1990 Translator Order, on the role 
of translators providing signal coverage that would otherwise be lacking due to factors such as terrain 
obstructions.24  As the Commission made clear in the 1990 Translator Order, unless a translator serves 
substantially the same area as another translator, the need for the translator is presumed.25  The greater the 
contour overlap with another translator rebroadcasting the same primary signal, the weaker the 
presumption that the translator is needed, because the lesser the likelihood that the translator will fulfill 
the goal of providing additional coverage.  Moreover, the term “substantial” is inconsistent with 
Triangle’s suggestion that de minimis overlap is sufficient to require a showing of technical need.26  For 
these reasons, we conclude that the Bureau’s interpretation of “substantially the same area” is in 
accordance with both the language and underlying rationale of the rule.  Consistent with the policy 
underlying the rule, it allows translators some flexibility in translator siting while limiting substantially 
duplicative coverage unless the applicant can demonstrate technical need.  Accordingly, we affirm the 
Bureau’s interpretation of “substantially the same area” as a greater than 50 percent overlap and remind 
applicants that the rule also provides the option of demonstrating technical need on a case-by-case basis 
despite apparent substantial duplicate coverage.  In this case, the 60 dBµ contours of W228CZ and 
W284CP, which rebroadcast the same digital subchannel, overlap by approximately 30 percent; therefore, 
these two translators do not serve substantially the same area.  Although the 60 dBµ contours of W254AS 
and W251CA overlap by approximately 95 percent, these two translators rebroadcast different digital 
subchannels and thus do not provide the same programming.  For these reasons, we uphold the Bureau’s 
determination that a showing of technical need was not required for either set of stations. 

7. Regarding Triangle’s “de facto” FM station claim, we first note that the relevant 
discussion in the 2009 Translator Order is, on its face, inapplicable to the WQDR Translators, which 
rebroadcast an FM station and thus are not “cross-service translators.”27  Second, although the 
Commission did not describe specific factors that might suggest the creation of a “de facto” FM station, 
the mere fact of one party owning multiple translators that rebroadcast the same programming, as here, 
does not in and of itself raise concerns regarding abuse of the Commission’s Rules.  Indeed, despite 
expressing concerns with the creation of de facto FM stations in the 2009 Translator Order, the 
Commission declined to impose a numerical limit on the number of FM translators used by a single AM 
station.28  Here, Triangle has not alleged any facts other than the Curtis Licensees’ ownership of several 
translators rebroadcasting the same programming that would raise an issue as to whether the Curtis 

23 In the 1970 Translator Order, the Commission provided that a showing of technical need is required only where 
the same programming would be provided to substantially the same area or “where the question of need is raised by 
a party in interest who objects to grant of the application and makes a prima facie showing of the lack of need for the 
proposed new FM translator.”  1970 Translator Order, 20 RR 2d 1538, para. 5.  Triangle relies solely on its claim 
that the FM translators at issue will provide the same programming to substantially the same area.  It does not 
contend that it made a prima facie showing of a lack of need for the FM translators at issue here. 
24 1990 Translator Order, 5 FCC Rcd at 7222, paras. 70-71.
25 1990 Translator Order, 5 FCC Rcd at 7222, para. 70.
26 Merriam-Webster Dictionary, definition of “substantial,” https://www.merriam-
webster.com/dictionary/substantial?utm_campaign=sd&utm_medium=serp&utm_source=jsonld (“considerable in 
quantity: significantly great” or “largely but not wholly that which is specified”) (last visited June 1, 2018). 
27 2009 Translator Order, 24 FCC Rcd at 9655, para. 30.
28 Id. at 9654-55, para. 29.
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Licensees have abused our rules to create a “de facto” FM station.  For these reasons, we reject Triangle’s 
claim that the WQDR Translators constitute a “de facto” FM station. 

8. Lastly, we reject Triangle’s unsupported assertion that a translator modification 
application is not acceptable for filing—or grantable—if the primary station signal it proposes to 
rebroadcast is not yet on the air.  A modification application seeks authority to construct a facility; it is 
not until the licensing stage that the applicant certifies that the facilities are “in satisfactory operating 
condition and ready for regular operation.”29  Here, the digital subchannels each of the subject translators 
sought to rebroadcast were on the air by the time the Curtis Licensees filed their license applications.30

9. ACCORDINGLY, IT IS ORDERED that, pursuant to Section 5(c)(5) of the 
Communications Act of 1934, as amended,31 and Section 1.115(g) of the Commission’s Rules,32 the 
Application for Review IS DENIED. 

FEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION

Marlene H. Dortch
Secretary

29 FCC Form 350, Application for an FM Translator or FM Booster Station License, Section II, Question 5; 47 CFR 
§ 73.3598 (e) (“Any construction permit for which construction has not been completed and for which an 
application for license has not been filed, shall be automatically forfeited upon expiration without any further 
affirmative cancellation by the Commission.”).  In the Reply, Triangle withdrew its argument that the construction 
permit for W228CZ, Cary, North Carolina, had expired under 47 U.S.C. § 319(b).  Reply at 2. 
30 See File No. BDNH-20170111AAF (filed Jan. 11, 2017) (indicating that digital broadcasting commenced on 
August 26, 2015).
31 47 U.S.C. § 155(c)(5).
32 47 CFR § 1.115(g).


