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Policy with respect to agreements between
short-spaced FM stations

December 15, 1975
The Commission by Commissioner Wiley (Chairman), Lee, Reid,

Hooks, Q.uello, Washburn and Robinson issued the following PUBLIC
NOTICE: .

COMMISSION REAFFIRMS POLICY WITH RESPECT TO
AGREEMENTS BETWEEN SHORT-SPACED FM STATIONS
Section 73.213(a) of our rules provides for an increase in the autho­

rized facilities (height above average terrain and effective radiated
power) of existing FM stations, which are presently separated from
other co-channel or first-adjacent channel FM stations by a distance
less than the minimum distance reguired by section 73.207 of the rules.
In essence, section 73.213(a) specifies the maximum permissible facili­
ties for existing short-spaced FM stations based upon the prescribed
mileage bracket applicable to the particular FM stations. In adopting
this rule, we rejected the proposal of permitting such an increase in
facilities solely on the basis of an agreement between the short-spaced
stations. However, in paragraph 19 of our Fourth Report and Order in
Docket No. 14185, 40 FCC 868 (1964), we agreed to consider, on an ad
hoc basis, increases in the facilities of short-spaced FM stations beyond
the maximum facilities provided for in section 73.213(a) of the rules,
where a mutual agreement exists between the stations. As stated in
paragraph 19 of that document, this agreement must include a showing
as to how the public interest will be served by full implementation of
the agreement.

Since 1964, we have received numerous applications with accompa­
nying agreements proposing facilities which are in excess of the maxi­
mums permitted by section 73.213(a) of the rules. At this point, we feel
that it is necessary to reaffirm our intention to adhere to the policy
that a public interest showing be part of any such proposal. We con­
tinue to believe that this policy is consistent with our stated intention
of an efficient and orderly development of the FM broadcast service.
Consequently, in order to simplify the processing of these applications
and aid applicants who are contemplating entering into such an agree­
ment, we are issuing this Public Notice to clarify the guidelines which
are used in evaluating a particular agreement.

We will take into consideration the additional areas and populations
which will receive primary service assuming full implementation of the
agreement. By contrast, we will also consider the areas and popula­
tions which will receive interference 1 as a result of the mutual in-

I For the purposes of these showings only, the normally protected service area is considered to be
the area within the 1 mV/m (60 dBll) contour, and interference within the service area is considered
to exist when the ratio of desired to undesired signals is less than 10 to 1 for co-channel stations and
less than 2 to 1 for first-adjacent channel stations. The F (50,50) curves should be used for service
contours, and the F (50,10) curves should be used for interfering contours.
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creases in facilities. In this regard, it will be necessary to determine
the availability of other aural services.to the interference areas cre­
ated by full implementation of .the agreement. Once the initial applica­
tionis granted~oincreas.efacilitiesin line with all; agreement found to
be in the public iiiterest;' subsequent applications for incremental in­
creases in authorized facilities',looking toward full implementation of
the agreement will be routinely granted. ,. ',' " ,

In no event will a proposal be favorably considered Which provides
for facilities in excess of maximum power and antenna height limita­
tions set forth in section 7~.211(b) of. the rules. Furthermore, it must
be leiter~ted ~hat ~h~ a~reements..'~ori~eIiIIlI,:,ted i? t~~ F~urt.h R,eport
and Qraer,supr~, pertamonlyto mcreases In faclhtresand not trans­
mitter site relocations. Thefefore, notwithstandingany restriction cOn­
tained in an agreement to the contrary, the relocation of trahsrilitter
sites will continue tobegoverlledby section 73.21;l(f)(2)(ii).oUhe rules.
In this regard, site change· proposals fallillg within the applicant's pre­
sell~mileagebfi'cket \Vill Ije routinelygr,!-nt~d.with faciIitiesY,llt9 the
maximumcontenrplated :by' such agreement.. .....~< ..•• ' ,,'
It~houldalso be noted,tpi't "these guidelines, li,re <mly general in

nature and 'dO nbt,in any way, preclude usfroIn.r.<!,qJies~ing ,!-dditional
information when warranted., hi addition, we wish to re-emphasize that
these agreementsa,re intended only to provide a linJited m<!:~n~ .by
which sOJ'ne existingFM:stations; authoriz:ed underprevi?us aII<i~ation

~tandards, may increase their facilities; agreemeritswill'J1ot be favor­
ably c9nsidered where anapplicant pro'po~es, 'for ,the first ,time, to

.create a mileage'separationshOrfage under section 73.207(~j of the
rules. The provision for such ag,ree.J,llents 40es,not constitute ap,epar­
ture frolJlt~.e FM allocation stang,,!-rds set, forth in our First R~port
andOrder.jnJ)ocket N 0.14185, 33,FCC 309 (1962). Aceordingly,except
for the.lln\itedprovision'Ofor agreements discussed herein,FM alloca­
tion, including the nature and extent ofinterferenc~ protection ac­

, corded ~ommercial FM stations, will contin,ue, tORe, dete1'Illined solely
by the mileage separation, power,' and antelma heigh.t Iimit"tfoIis set
forth in sections 73.207, 73.211 and 73.213 of tne rules, witpoutregard
to the concept of protected and)l1terfering contoUl:s previOUSly em-
ployed.' ,

.',.",
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