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Advertising, Program-Length Commereials

Petition denied for reconsideration of the Commission’s letter
rulings that station-conducted programs devoted to sale of
station’s goods by auction constitute program-length commercials.

FCC 78469
BEFORE THE

FEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION
WasamcTton, D.C. 20654

In the Matter of

Petition for Reconsideration of Rulings on
Auction Programs As Program-Length Com-
‘mercials

MeMORANDUM OPINION aAND ORDER
(Adopted: June 28, 1978; Released: July 12, 1978)
By THE Commission: COMMISSIONER (JUELLO ABSENT.

1. On July 186, 1975, the Commission adopted By Direction letters?
to Silver City Broadcasting Corporation (WPEP), James R. Lang
{(WEIR), and Samuel Miller, Esq. Based upon the description of the
program presented for ruling in each case the Commission ruled that
the auction program constituted a program-length commercial and
consequently that the entire duration of the program should be logged
as commercial matter.

2. The significant features of the typical auction program are as
follows:2

(a) Continuous sale of articles owned by the station, broadeast
from 15 minutes to one hour or more.

(b) The name or business location of the merchant from whom
the article was obtained may or may not be mentioned.

{(¢) At the time that the article is offered for bids the article is
described and “sales talk” is made to enhance the bidding.

(d) The auctioneer and the bidders may engage in incidental
banter concerning the article up for bid or other matters.

{e) The proceeds of the sales are retained by the station as
revenue.

1These letters are reported at 54 FCC 2d 1005, 54 FCC 2d 966, and 54 FCC 2d 985,
respectively.
2 A} of the formats presented for the July 16, 1975 rulings conformed te this outline.
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3. A petition for reconsideration of the aforesaid rulings has been
filed by Haley, Bader & Potts, Washington, D.C. legal counsel, on
behalf of the broadcast licensees represented by that firm. The
petitioner states that auction programs do not subordinate the public
interest in programming to an interest in the salability of the sponsor’s
products. The contention is that the “salability interest” is absent for
the following reasons:

(2) The broadcast does not promote the sale of articles—it sells
them—and the deseriptions of the articles made at the time
they are offered for bids are not “advertising per se, but
rather the mere attempt to obtain a sale” of the articles.
The actual sale of the articles constitutes the entertainment
value of the program. Therefore there is no interweaving of
commercial and non-commercial matter because the making
of the sale and the entertainment are one and the same.

(b) In its July 16, 1975 rulings the Commission stated that the
station itself was the sponsor since it received all of the
proceeds from the sales. This appears to be inconsistent with
the gponsorship provisions of Section 817 of the Act in that
“sponsorship” under that Section is directed to consider-
ation reeeived by the station in return for the sale of
broadcast time. There is no sale of breadcast time involved
in the auction program. It is physically impossible for a
station to furnish consideration to itself.

(e¢) Such programs are ordinarily broadcast during one or two
hours out of a potential broadeast week of 168 hours,
accounting for between .6% to 1.2% of a station’s total
broadeast hours..

4. The petitioner’s argument is directed, for the most, to the
language used in the Commission’s policy statement of January 31,
1974 on the "Applicability of Commaission Policies on Program-Length
Commercials,” 44 FCC 2d 985, 29 RR 2d 469. Admittedly, neither that
policy statement nor the Commission's Public Notice of February 22,
1978 (39 FCC 2d 1062, 26 RR 2d 1023} is expressly devoted to the
situation where a station uses its broadcast time to conduct a sale of
some of its assets. However, both Commission statements clearly
advised licensees that the examples of program-length commercials set
forth therein were not intended to be all-inclusive. The 1978 Notice
stated:

However, the examples are by no means all-inclusive, and licensees should not
conclude that the fact that a program employs a different format will necessarily
cauge it to comply with Commission policies and rules. '

Although many examples were set forth in the 1974 statement, the
Commission stated:

Moreover, it would be impractieal, if not impossible, to formulate rulings in advance
regarding every conceivable type of program.
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5. From the inception of the Commission’s policy on program-
length commercials, the usual type of format presented for ruling was
designed to promote the sale of something under the guise of
informational or entertainment programming. While in some cases
there was no formal advertising, the typical case did contain
informational or entertainment matter which was interwoven with ot
cross-referenced to matter promoting the sale. Interweaving is a
technique used in some formats, but not all. The petitioner here points
out that there is no interweaving in the auction program, contending
that the lack of it negates a program-length commercial. Of course,
this contention is without merit in light of Commission precedent. In
WUARB, Ine.,, 37 FCC 2d 748, 26 RR 2d 137 (1972) it was held that a
program-length commercial would exist if the station broadcast a 60-
minute television program displaying and deseribing the attributes of
homes for sale, one after another continuously, with the names of the
real estate brokers to be contacted. Similarly, see Multimedia, Inec., 25
FCC 24 59 (1970) and KCOP-TV, Inc., 24 FCC 2d 149 (1970). These
three cases are also squarely responsive to petitioner’s argument that
the auction program has a high entertainment value which make it
“programming in the public interest.” The essence of that argument is
that having such a separate and distinet value makes the continuous
sale of the articles somewhat less commercial. Identical arguments
were made in the cited cases involving great musie, the value of speed
reading’, and the convenience afforded to potential home buyers, In
each case the Commission rejected the arguments for the reason that
the dominant purpose of the program was to sell. So it is with the
typical auction program in which the articles owned by the station are
continuously knocked down to bidders and where the incidental banter
or-the course of the bidding itself may have entertainment value to
some listeners. The Commission is unable to see any grounds for
distinguishing the subject auction programs from the programs ruled
upon in the cited cases.

6. As indicated above, petitioner’s other prineipal contention
relates to Section 317 of the Communications Act of 1934, as amended.
This contention is not clear; petitioner refers to the statement made in
all of the July 16 By Direction letters to the effect that since the
station receives the proceeds of each sale, the station itself must be
considered to be the sponsor of the program. The contention is that
“Section 817’s eoncern with sponsorship is directed to consideration
furnished a station in return for the broadeast of matter, or essentially,
in return for the sale of broadcast time.” We observe that Section 317
does not use or define the word “sponsor.” We believe that, when a
station conducts an .entirely commercial program to obtain cash
revenue for the station by the sale of its goods, a determination that
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the station itself is the sponmsor is appropriate and in the public
interest.?

7. Petitioner seeks to distinguish the auetion program from all
other types involved in cases wherein the Commission has found the
program to constitute a program-length commercial. The basis of
distinction set forth by petitioner is that the auetion program does not
advertise the sale of, or promote the sale of, the articies which are
offered for bid; consequently, any description of the articles made at
the time of the offer is similar to a “product mention” to whieh the
proviso of Seetion 317(a} of the Act is devoted.* The language of the
proviso clearly has no applicability to the facts under consideration. We
also reject the petitioner’s position, in substance, that, there being no
advertising or promotion of the sale of articles—simply a sale of the
articles—there iz no commercial anncuncement, no commercial
continuity and no commercial matter of any kind; and that all
references to the articles are “the mere attempt to obtain a sale of” the
articles, This contention ignores the basis concept of commercialism;
the Commission knows of nothing more commercial than the conduct
of a sale.

8. Petitioner requests that the Commission articulate its views on
the fact that the auction programs ordinarily are broadcast but one or
two hours weekly, which is a small part of the broadeast week. In .
response, it may be said that a relatively infrequent failure to abide by
the Commission’s policies and rules does not make it less of a failure.
See Kaiser Broadeasting Co., 45 FCC 2d 344, 29 RR 2d 460 (1974).

9. In view of the foregoing, the Commission finds that petitioner’s
contentions are without merit and IT IS ORDERED, That the petition
for reconsideration IS DENIED.

FeperaL COMMUNICATIONS CoOMMISSION,
WiLLiaM J. TRICARICO, Seeretary.

3 Petitioner’s statement that it is physically impossible for a station to furnish
consideration to itself does not assist its argument that this type of program is not
commercial. The Commission has ruled that apnouncements are commercial when a
station uses its air time to derive a direct or indirect consideration from the broadcast
of the announcements. Letier to American Broadeasting Cos., Fne.,, FCC 62-1047, 17
RR 2d 1104 (1969), citing 2 similar ruling made by letter to K¥OX, Inc., of November
9, 1966, FCC 66-998.

4 The proviso appears in Section 317(a}{1) of the Act and reads as follows:

Provided, That “service or other valuable consideration” shall not include any
service or property furnished without charge or at a nominal charge for use on, or in
connection with, a broadeast unless it is so furnished in consideration for an
identification in a broadcast of any person, product, service, trademark, or brand
name beyond an identification which is reasonably related to the use of such service
or property on the broadeast. - . .
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